Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Iskolánkról

A Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskolát (STAMI)  2007 szeptemberében alapította a sándorfalvi önkormányzat, amely 2013 januárja óta a Klebersberg Intézményfenntartó Központ, 2017 januárja óta a Szegedi Tankerületi Központ fenntartásában működik.  Iskolánk Kiválóra Minősített Intézmény.

Iskolánk  erősségeit a szakmai szempontok alapján összeállított, a gyermekek művészeti és lelki fejlődése iránt elkötelezett pedagógus gárdának köszönhetjük.  
Az intézményben 18 fő tanár dolgozik, 3 fő nevelő-oktató munkát segítő kolléga. Ebből 16 fő aktív művészeti tevékenységet folytat. 

Fontosnak tartjuk a helyi hagyományok őrzését és ápolását, ezért kiemelt fontosságot tulajdonítunk a népzenei képzésnek, ahol a híres sándorfalvi citeramuzsika "utánpótlásnevelését" biztosítjuk, valamint népi ének tanszakunkon is magasszintű oktatás folyik. 
Intézményünkben a klasszikus és népzenei alapok mellett jazz, rock és populáris zene tanulására is lehetősége nyílik a fiataloknak, és kamaracsoportok, zenekarok is működnek nálunk. 
Szoros együttműködést ápolunk a helyi szervezetekkel, így diákjaink, tanáraink rendszeresen közreműködnek a helyi amatőr zenészekkel, kulturális egyesületekkel, illetve a helyi Általános Iskola zenei műsorait is rendszeresen segítjük.

Rendszeresen szervezünk versenyeket, koncerteket, kiállításokat. Minden évben megünnepeljük a Zene világnapját (október 1.), karácsonyi hangversenyt adunk különböző intézményi, városi és vidéki rendezvényeken, együtt ünnepeljük a város lakóival a sándorfalvi Városnapot, valamint különféle helyi és vidéki megkereséseknek teszünk eleget a tanév során. Például évek óta vendégei vagyunk Szeged Városnapi rendezvénysorozatának is. Mindezek mellett testvériskolai kapcsolatot tartunk fenn a németországi Hemmingen város zeneiskolájával, valamint a szerbiai Ada város Bartók Béla zeneiskolájával is. Találkozóinkon közös zenélések, oktatási módszerek, zenei ismeretek átadásai zajlanak, valamint fellépésekkel, koncertkörutakkal biztosítunk lehetőséget a gyermekek gyakorlati tapasztalatainak megszerzésére.

Az iskola legnagyobb szabású, hagyományos programja a minden év június utolsó, vagy július első hetében megrendezésre kerülő Könnyűzenei Tábor, amely jelentős számú diákot vonz az ország minden területéről. Visszajáró diákok jönnek a táborba Győrből, Budapestről és a Vajdaságból is. A zenetáborban iskolánk tanárai mellett neves előadók oktatnak és tartanak kurzusokat.

Nagyon fontosnak tartja iskolánk, hogy a gyerekek az elméleti és gyakorlati képzés mellett kapcsolatot tudjanak tartani a művészeti élet jeles képviselőivel, és maguk is kipróbálhassák az aktív művészeti életet. Ezért rendszeres fellépésekre van módjuk. Nem csak a hagyományos iskolai ünnepségeken, hanem városi rendezvényeken és más városok fesztiváljain is. Ezekhez adnak kiváló lehetőséget az iskola versenyei és táborai, ahol a gyermekek először „tét nélkül” próbálhatják ki a színpadi körülményeket, és kezdeti rutint szerezhetnek. A rendszeres fellépési lehetőségek mellett a kiemelten tehetséges diákok lehetőséget kapnak a médiában való bemutatkozásra is, így többször láthatták-hallhatták már őket országos és regionális csatornákon is. Tehát az intézmény nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra és a tehetségek támogatására. A rendezvények összehozzák a régió és az ország hasonló érdeklődési körű, hasonló tanulmányokat folytató fiataljait, ami személyes kapcsolattartásra, barátkozásra is lehetőséget ad, így segítve a gyerekeket a kapcsolati tőkéjük építésében.
 

 

A mappában található képek előnézete Zene Világnapja 2009