Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Betekintés népi hagyományainkba - ismerd meg hazánk népzenéjét és népi hangszereit

2017.07.27

Betekintés népi hagyományainkba - ismerd meg hazánk népzenéjét és népi hangszereit 

 

A zene világnapját ünnepeltük Sándorfalván

Nagyszabású koncertsorozattal készült a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola a zene világnapja alkalmából: három napon, három helyszínen adott koncertet, nyilvános zenei műhelyfoglalkozásokat tartott és képzőművészeti kiállítást is rendezett.

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét „A zene világnapja” rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. A STAMI a nemzeti kulturális örökség megőrzését, a hazai nemzetiségi hagyományok és a népi kultúra ápolását felvállaló tehetséggondozó programjának keretein belül valósította meg a programsorozatot.

A koncertsorozat első állomása szeptember 29-én a Pallavicini Sándor Általános Iskola volt, ahol a tornateremben az alsósoknak, majd a felsősöknek külön-külön adott koncertet a Sándorfalvi Művészeti Iskola és testvériskolája, a Musikschule Hemmingen. Másnap a Budai Sándor Művelődési Házban adott nyilvános koncertet a STAMI, ahol a képzőművészet szakos diákjaink világzenei témájú kiállítása is megtekinthető volt. Itt klasszikus zenei művekkel és népzenei előadással is bemutatkoztak diákjaink, de felléptek könnyűzenei együtteseink is, akik közös produkciókkal is készültek a német vendégeinkkel.

Október 1-jén népzenei előadássorozatot tartottunk a Budai Sándor Emlékházban. Színpadra léptek népzenész tanulóink: citeraegyütteseink, népi énekes tanulóink és népi zenekarunk, valamint koncertet adott a népzenész tanszakunk vezetője, Takács Éva is. Az ünnepi program zárásaként a Rozsdamaró együttes adott koncertet, és tagjai hangszerbemutatót is tartottak a magyar népzene területéről. Az előadások alatt a diákok részt vehettek a Ládafia kézműves vásáron, ahol helyi termelők és kézművesek áruit ismerhették meg, valamint az előadások szüneteiben megtekinthették a Budai Sándor Emlékházban felállított citera kiállítást.

A koncerteket kiegészítő programsorozatunkban zenei műhelyfoglalkozásokat tartottunk, amelynek keretein belül Takács Éva és Matthew Mitchell tartottak előadásokat.

A program a Nemzeti Tehetségprogram támogatásával valósulhatott meg. Együttműködő partnereink: Sándorfalva Város Önkormányzata és a Sándorfalvi Kulturális Központ.

 

emet_logo_szines.jpgntp_72_rgb.jpg ofi_logo_alap_fekvo.jpg emmi_logo_color.jpg