Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Takács Éva

Takács Éva

 

 

 

 

 

 

 

Kiskorom óta szeretek énekelni. Szegeden, a Fő Fasori Általános Iskolában Borbély Melinda csíkszeredai tanárnő vezetett be a népdalok csodálatos világába 12 éves koromban. Ezután Polgár Lilla, majd Ivánovics Tünde tanítványa voltam. Később Szilágyi Árpád, Szeged városvédő polgára, és a Szegedi Közéleti Kávéház gondoskodása folytán számtalan helyen énekelhettem.

2007-ben érettségiztem Szegeden, a Tömörkény István Művészeti Gimnázium ének-zene tagozatán. A Gyimesektől Párizsig – előadásokon, könyvbemutatókon, egyházi eseményeken, történelmi megemlékezéseken, a legkülönbözőbb helyszíneken, CD-n, rádióban, televízióban – több száz alkalommal mutathattam be a magyar népdal páratlan értékű szépségét. Tapasztalataim szerint a népdal minden korosztálynál kedvező fogadtatásra talál, és hangsúlyozottan érvényes ez a külföldiekre.

2003-ban megkaptam a Szegedi Közéleti Kávéház ezüst emlékgyűrűjét, 2005-ben a Magyar Kórusok, Zenekarok, és Népi Együttesek Szövetségének Aranypáva díját, 2009-ben pedig „a magyar népdalkincs népszerűsítéséért” elnyertem a Magyar Kultúra Apródja címet. Számtalan alkalommal felléptem a Szeged Táncegyüttes előadásain.

2010-ben előadóművész-, 2012-ben pedig tanári diplomát szereztem a Zeneakadémia népi ének szakán. 2011-ben több alkalommal állítottam össze népzenei műsort a Csángó Rádióban. 2012-ben három lemezem jelent meg, mindhárom egyházi témában.

A Zeneakadémián eltöltött évek megerősítettek engem abban, hogy hivatásszerűen a népdal tanításával kell foglalkoznom. Célom, hogy minél többen megismerjék a népdalt és minél többen legyenek olyanok, akik sajátjukként éneklik azokat. Célom az is, hogy az évek alatt szerzett hangszeres tudásommal (citera, koboz, tekerő) színesebbé tegyem az órákat és minél jobban megszerettessem tanítványaimmal a hangszereket, a hangszerrel kísért éneklést.

2013-ban felvételt nyertem a Zeneakadémia citera-koboz-tekerő szakára, ahol 2015. júniusában kaptam tanári diplomát.

2015.januárja óta a Ciráda együttes énekese vagyok.